marți, 24 ianuarie 2012

Esenta capitalismului

Acest articol este inspirat dintr-un comentariu al lui Marius Stan facut pe Facebook.  Este o analiza destul de  dura a capitalismului, dar nu sunt totalmente de acord cu ea pentru ca nu cred ca descrie esenta capitalismului ci o practica denaturata, voit condusa pe alt drum de catre elitele oculte ale acestei lumi.
Marius foloseste urmatoarea analogie ca sa descrie capitalismul:

“Tu ești o lămâie, da? sa zicem ca pe piața se cere limonada. Tu, ca lămâie, nu poți sa te faci de una singură limonadă. Atunci vii la mine si te vinzi. Eu te cumpăr (iți cumpăr forța de munca). Cu ce preț? cat mai ieftin, desigur! După care te bag in storcător si te storc. Pana nu mai rămâne nimic din tine. După care te arunc cat colo si cumpăr pe altcineva. Bineînțeles, cea mai mare parte a profitului obținut din vânzarea limonadei trebuie sa rămână la mine, nu la tine. De ce? pentru ca eu țin afacerea in viața, eu o dezvolt. Tu ești doar o lămâie stoarsa. Ești terminat. Nu mai prezinți nici o importanta pentru economie. Nu-ti convine? cumpără-ți un storcător și fabrică și tu limonadă!”

Nu-i asa ca in aceasta perioada tot mai multi dintre noi care suntem angajati asa ne simtim? Cu siguranta este ceva adevarat aici daca putem simti efectele pe pielea noastra.

Iata punctul meu de vedere. Un barbat de impact este o rotita motrice foarte importanta in capitalism, o persoana proactiva care evident ca este un conducator si nu un follower, deci este in afaceri pe cont propriu, asta este clar( evident pot exista momente cand e jos si trebuie sa faca un pas inapoi luandu-si un job, dar el mereu in sufletul lui va fi un capitalist).  Un barbat de impact crede intr-un capitalism generos nu in sclavagism. Un capitalism in care motivul interior pentru care construieste si conduce imperii este de a ii ajuta pe ceilalti, de a creea locuri de munca, de a aduce plus valoare in societate prin oferirea unui serviciu, de a dona bani acolo unde este nevoie si de a ii ajuta pe cei nevoiasi, pentru ca el este constient ca ceea ce are nu este un merit personal ci doar ii s-a dat voie sa aiba acces la o idee si la resurse.

Deci cine are dreptate? Care descriere a capitalismului este cea corecta? Raspunsul este…ambele sau nici unul :)

Iata raspunsul il gasim in cartea “Capitalismul bun, capitalismul rau”, aparuta la editura Polirom in anul 2009. Exista patru tipuri de economie capitalista: capitalismul antreprenorial, administrat de stat, oligarhic si dominat de firmele mari. Marius descrie tipul de capitalism dominat de corporatii( si grupurie de interese din spate) in timp ce Bartul de Impact este un antreprenor si are o abordare proactiva in tot ceea ce face.  Autorii cartii sunt de parere ca cel mai bun capitalism nu poate fi decat o combinatie de a doua dintre ele.

Daca vrei sa afli mai multe despre antreprenoriat si stilul de viata al unui Barbat de Impact urmareste-ma acum pe Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu